Το κορόϊδο…


Της Ε. Ηλιοπούλου.

Τον συναντάς παντού. Σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε ιδιωτικές. Στους κάμπους και στα λαγκάδια. Σε πόλεις και χωριά. Τον αναγνωρίζεις εύκολα. Δουλεύει περισσότερα από τους άλλους και δεν περιμένει να ανταμειφτεί για τα καλά που κάνει. Ιδρώνει περισσότερα από όλους. Πληρώνεται λιγότερα από όλους. Ξεχωρίζει στο πλήθος με το αγνό του βλέμμα και το μόνιμο χαμόγελο στα χείλη. Υπεύθυνος και αποτελεσματικός. Εξυπηρετικός και ευγενικός στέκεται με επάρκεια στις επαγγελματικές και κοινωνικές του υποχρεώσεις. Ξεχειλίζει από αισιοδοξία. Είναι βέβαιος για την μοίρα του έχοντας και την πεποίθηση ότι θα αγιάσει. Ισχυρίζεται ότι νοιώθει πάρα πολύ κοντά στους χριστιανούς επειδή βρίσκεται μόνιμα μέσα στον οίκο του Θεού. Πάντα έτοιμος για καλές πράξεις. Έχει κλείσει ήδη ραντεβού με τους άγιους. Εξασφάλισε  σουίτα στον παράδεισο. Έτοιμος , πάσα ώρα και στιγμή, για την χριστιανική πράξη και κυρίως ικανός για καινούργιες θυσίες. Ότι και να του πεις. ότι και να του κάνεις  θα το υποστεί στωικά και θα περιμένει υπομονητικά να θυσιαστεί. Αυτή είναι η μοίρα του και την αποδέχεται χωρίς να αντιδράσει.

     Είναι προβλέψιμος σε σχεδόν όλες τις αντιδράσεις του. Θα τρέξει να σε βοηθήσει να περάσεις απέναντι. Θα σε στηρίξει για να ανέβεις ή να κατέβεις από τα Μ.Μ.Μ. Οπωσδήποτε θα σε βοηθήσει να σηκώσεις το βαρύ δέμα που πήρες από το ταχυδρομείο. Θα σπεύσει να σηκώσει τις ασήκωτες αποσκευές σου στο αεροπλάνο. Πρώτος που θα τρέξει να  ανοίξει την πόρτα στους ηλικιωμένους. Αδιαφορεί για τις ειρωνείες και τον χλευασμό των άλλων. Εγκλωβισμένος στο καθωσπρεπισμό του ανέχεται την ενημέρωση  και τη καθοδηγούμενη δημοσιογραφία, την προπαγάνδα και τα σχόλια του δημοσιογράφου  μένοντας προβλέψιμος ακόμα και σε ότι σχετίζεται με τις εκλογικές του επιλογές. Παραμένει πιστός σε συγκεκριμένο πολιτικό χρώμα επειδή έτσι πρέπει. Έτσι ψήφιζε οικογενειακά, τα τελευταία εκατό χρόνια.

   Το κορόιδο, ο άπειρος και ο αγνός διαθέτει μόρφωση και καλούς τρόπους και είναι εύκολο θύμα στα χέρια των άλλων επειδή είναι προβλέψιμος. Πιάνεται κορόιδο πάρα πολύ εύκολα και δεν ενοχλείται όταν  πληρώνει τα λάθη του. Είναι άξιος της τύχης του και το αποδέχεται αυτό ως το κάρμα του το πεπρωμένο του. Δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν διαμαρτυρείται και δεν επαναστατεί. Η αναγνωσιμότητα του είναι τόσο φανερή που όταν τον αντικρίζεις το μόνο που μπορείς να πεις είναι:

να ένα κορόιδο και να χαμογελάσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s