Τα υποδήματα της τρόικας.


Του Θ. Καρτερού (ΑΥΓΗ).

Τα μιλήσανε, τα συμφωνήσανε ο Σαμαράς με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη. Υπέγραψαν την προγραμματική τους συμφωνία, την έδωσαν στη δημοσιότητα, απέκτησε έτσι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης τον οδικό της χάρτη. Και προετοιμάζονται τώρα, προγυμνάζονται, προθερμαίνονται, με το εν λόγω έγγραφο στο χέρι να υποδεχτούν με τη δέουσα αυστηρότητα την τρόικα. Για ελάτε εδώ, παιδιά. Οι Έλληνες μας ψήφισαν για να αλλάξουμε το Μνημόνιο, εμείς δεσμευτήκαμε απέναντί τους, τα πράγματα άλλαξαν. Πρέπει να το ξανασυζητήσουμε. Και ιδού τα σημεία που συμπίπτουμε. Αυτά ζητάμε.

Αυτά ζητάτε; Διεμήνυσε η τρόικα πριν καν έρθει στην Αθήνα. Καλά κάνετε και τα ζητάτε! Εμείς όμως ζητάμε να σεβαστείτε τις υπογραφές σας, να προχωρήσετε στις 150.000 απολύσεις στο δημόσιο, όπως έχετε δεσμευτεί, να μειώσετε τα ειδικά μισθολόγια, όπως έχετε δεσμευτεί, να επεκτείνετε την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, όπως έχετε δεσμευτεί, και να ξεχάσετε την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού και τις άλλες ανοησίες. Και χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπόψη το κύρος του Σαμαρά, το εκτόπισμα του Βενιζέλου, και την ευαισθησία του Κουβέλη, ο Αλταφάζ της Κομισιόν τους τράβηξε και μια σφαλιάρα: η εκταμίευση της δόσης θα εξαρτηθεί από την τριμηνιαία έκθεση της τρόικας!

Δηλαδή συμβαίνει ήδη αυτό που όλοι κατά βάθος ήξεραν ότι θα συμβεί. Το είδος των αγίων της τρόικας δεν παίρνει από λόγια -μόνο από φοβέρα. Στα παλιά τους τα παπούτσια οι προεκλογικές υποσχέσεις και η εθνική συνευθύνη, και στα ακόμα παλαιότερα η ύφεση και το αδιέξοδο των προγραμμάτων τους. Τα ισοδύναμα των κυβερνητικών εταίρων τους προκαλούν γέλιο, η λέξη επαναδιαπραγμάτευση νεύρα, δεν παίρνουν, ούτε από παρακάλια, ούτε από διάλογο. Και βγαίνουν μάλιστα από πάνω -δεν προχωρήσατε τις μεταρρυθμίσεις, αποφαίνονται ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, και οι γερμανικοί ποιμενικοί στην Αθήνα.

Το γιατί είναι φανερό. Αυτό που οι δικοί μας-δικοί τους διαφήμισαν ως ψήφο ευρωπαϊκής σταθερότητας, αυτοί το ερμήνευσαν ως ψήφο ελληνικής υποταγής. Απαλλαγμένοι -για την ώρα…- από την απειλή της μονομερούς ακύρωσης του μνημονίου τους, επανέρχονται στο πρότερο θράσος. Και καρφί δεν τους καίγεται αν έτσι καίνε τους δικούς μας-δικούς τους καρπαζώνοντάς τους δημοσίως. Πράγμα που θα προκαλούσε ασφαλώς χαιρέκακα αισθήματα σε πολύ κόσμο, αν δε βρισκόμασταν μπροστά σε ένα νέο κεφάλαιο της ελληνικής τραγωδίας…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s