Χτυπώντας την ακρίβεια από τα κάτω.


Άρθρο της σύνταξης της «ΑΥΓΗΣ».

Παραγωγοί και καταναλωτές αποδεικνύονται και πάλι σύμμαχοι στον αγώνα κατά της ακρίβειας. Τα κυκλώματα των μεσαζόντων, εκμεταλλευόμενα τη διάλυση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής και τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες, έχουν επιβάλει μορφές ολιγοπωλίου στην αγορά. Το κράτος παραμένει παρατηρητής ακόμη και σήμερα, που οι μισθοί πετσοκόβονται και η ανεργία καλπάζει. Η θεολογία της αυτορύθμισης των αγορών διαψεύδεται και πάλι.

Αν δεν οργανωθούν οι παραγωγοί και οι καταναλωτές, αν δεν συνειδητοποιήσουν τα αμοιβαία συμφέροντά τους, αν δεν επιβάλουν στην πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς προϋποθέσεις ώστε το κίνημα να αντιδράσει αποφασιστικά στη διάρθρωση του δικτύου εμπορίας, τότε το πιθανότερο είναι να ζήσουμε ένα «διάλειμμα».

Αλλά αυτό δεν είναι μοιραίο. Και προκαλεί εντύπωση ότι στο ξεκίνημα του κινήματος διατυπώνονται, και μάλιστα από το ΚΚΕ, σφοδρές κριτικές. Οι αγρότες δεν μπορούν μόνοι τους να ανατρέψουν τις πολιτικές της Ε.Ε. και της GATT, τις πολυεθνικές και τους χονδρέμπορους με τις τραπεζικές πιστώσεις. Δίνουν όμως το έναυσμα. Τι κάνουν οι δήμοι, η ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ; Πώς τίθεται σε νέα βάση η αναγκαία διάσωση της Αγροτικής Τράπεζας, αυτές τις μέρες του PSI; Πότε οι φορείς θα ξεφύγουν από τα συνήθη λόγια «αλληλεγγύης», που κι αυτά ακόμη δεν έχουν διατυπωθεί, και θα θέσουν στη διάθεση των παραγωγών και των καταναλωτών τεχνογνωσία, υπηρεσίες και δημόσια πίεση προς την κυβέρνηση και την κρατική μηχανή;

Το κίνημα κατά της ακρίβειας μπορεί να αποδειχθεί καταλύτης κοινωνικών δράσεων. Όχι μόνο να περιορίσει την ακρίβεια, αλλά να τροποποιήσει και τα καταναλωτικά πρότυπα, να δημιουργήσει μορφές αλληλέγγυας παραγωγής και κοινωνικής διανομής, να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι μπαίνουμε σε νέα εποχή.

Η εχθρότητα των μεγαλομεσαζόντων, αλλά και των μεσαίων και των μικρότερων, είναι κατανοητή. Δεν πρέπει όμως να γίνει αποδεκτή. Το κίνημα που αυτές τις μέρες απλώνεται σε πολλές πόλεις υποσημειώνει την απλή αλήθεια: μόνο από τα κάτω μπορεί να δημιουργηθούν όροι για να χτυπηθεί η ακρίβεια. Μετά θα αναγκαστεί και η πολιτική εξουσία να παρέμβει.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s