Τι γίνεται με το χαράτσι στη ΔΕΗ;


Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ με την οποία δημοσιοποιεί το κάλεσμα που απευθύνει σε όλους τους τεχνικούς της επιχείρησης να αρνηθούν να κόψουν ρεύμα, αλλά και να εμποδίσουν ιδιώτες – εργολάβους να το κάνουν. Αποκαλυπτικά είναι και τα επίσημα στοιχεία, που δίνει στη δημοσιότητα η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για όσους έχουν αρνηθεί να καταβάλουν το χαράτσι. “Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.

Από τα 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000.000 ευρώ” αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση απαντώντας και στις αιτιάσεις της διοίκησης της επιχείρησης, αλλά κυρίως της κυβέρνησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ αναφέρει:

 

ΠΡΟΣ

ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Συνάδελφοι τεχνικοί,

Τις επόμενες ημέρες θα κληθείτε και θα λάβετε εντολές να διακόψετε το ρεύμα σε εκατοντάδες χιλιάδες φτωχούς και ανέργους συνανθρώπους μας που δεν κατάφεραν να πληρώσουν το χαράτσι.

Με κάθε σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις επιπτώσεις των κινήσεών μας

Το συνδικάτο σας, η ταξική και ασυμβίβαστη ΓΕΝΟΠ,

 σας καλεί να αγνοήσετε αυτές τις εντολές,

 σας καλεί να μην πειθαρχήσετε,

 σας καλεί να μην χάσετε την ανθρωπιά σας.

Συνάδελφοι – σες,

Στις δύσκολες μέρες που ζούμε,

• που κλέβουν τους μισθούς μας,

• που κλέβουν τις συντάξεις μας,

• που κλέβουν και σκοτώνουν τα όνειρά μας,

ένα πράγμα δεν πρέπει να τους αφήσουμε να μας κλέψουν. Τις καρδιές μας.

Αυτές πρέπει να τις κρατήσουμε ζωντανές για να τους αντιστέκονται και ταυτοχρόνως να τις κάνουμε καταφύγιο για τους φτωχούς και άνεργους συνανθρώπους μας.

Συνάδελφοι τεχνικοί,

Σε μια κοινωνία 1.000.000 ανέργων και 3.000.000 φτωχών συνανθρώπων μας, που κυριολεκτικά σαν να είναι μπάζα και σκουπίδια είναι σπρωγμένοι και πεταμένοι στο περιθώριο και στα αζήτητα της ζωής εξαιτίας αυτών των βάρβαρων αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών,

 Σας καλούμε να φωνάξετε ότι η ηλεκτρική ενέργεια είναι αγαθό και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού της κοινωνίας

 Σας καλούμε να φωνάξετε ότι η ΔΕΗ φτιάχτηκε από το υστέρημα του ελληνικού λαού για να τον υπηρετεί. Συνεπώς, ο ρόλος της και η αποστολή της δεν είναι του φοροεισπράκτορα και του εκβιαστή

 Σας καλούμε να θυμίσετε και να φωνάξετε τα λόγια του Υπουργού Οικονομικών κ. Βενιζέλου, ο οποίος, σε συνέντευξη τύπου στις 23 Ιούνη 2011, είπε ότι «οι λογαριασμοί του ρεύματος δεν μπορεί να είναι ο μοχλός για να εισπράττονται τέλη ή φόροι και ιδίως φόροι για το ηλεκτρικό ρεύμα, είναι ένα κοινωνικό αγαθό θεμελιώδες» και ο οποίος δυστυχώς το ξέχασε

 Σας καλούμε να θυμίσετε και να φωνάξετε τα λόγια του Γερμανού Επιτρόπου Ενέργειας κ. ΕΝΤΙΓΚΕΡ ότι «δεν είναι σύννομη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία η διακοπή του ρεύματος επειδή δεν πληρώνονται φόροι»

Όμως πάνω απ’ όλα

 Σας καλούμε να φωνάξετε ότι σε εμάς δεν περισσεύει κανείς συνάνθρωπός μας και κανείς νόμος δεν θα μας κάνει να χάσουμε την ανθρωπιά μας.

Στις φλέβες μας εξακολουθεί να κυλά αίμα.

Γι’ αυτό

 Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους εργάτες της Ελληνικής Χαλυβουργίας που έκλεισαν δύο μήνες απεργίας

 Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους του ALTER που είναι 9 μήνες απλήρωτοι

 Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους απλήρωτους εργαζόμενους της Ελευθεροτυπίας

 Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στις απολυμένες εργάτριες της NOTOS GALLERIES, τους εργαζόμενους στην ALEXPAK, στο ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις

 Αρνούμαστε να κόψουμε το ρεύμα στους φτωχούς, τους άνεργους και τους μικροσυνταξιούχους.

 Δεν θα το κάνουμε ποτέ και ας υποστούμε τις συνέπειες του Νόμου

Συνάδελφοι – σες,

Όχι μόνο σας καλούμε να μην κόψετε το ρεύμα αλλά επιπροσθέτως σας καλούμε όπου το κόβει ο εργολάβος να τον εμποδίσετε.

Να τον εμποδίσετε φτιάχνοντας, μαζί με τα εργατικά κέντρα, τα σωματεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, τα πολιτικά κόμματα και οργανώσεις αλλά και τον κάθε δημοκρατικό πολίτη, ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΤΕΙΧΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, έξω από το σπίτι κάθε φτωχού και άνεργου.

• Έχουμε τα στοιχεία, τις διευθύνσεις, τις συνοικίες και το ύψος του λογαριασμού για κάθε σπίτι και κάθε μαγαζάκι.

• Έχουμε στα χέρια μας το ιστορικό των διακανονισμών.

Απ’ όλα αυτά μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα που θα μας δείξουν που θα θέσουμε προτεραιότητα και που όχι.

• Ένα άλλο στοιχείο είναι οι κάρτες ανεργίας.

Καμιά διακοπή σε σπίτι άνεργου.

Ας πάνε να το κόψουν αυτοί που ψήφισαν αυτόν τον κατάπτυστο και αντικοινωνικό νόμο.

Υ.Γ. Σε όσους υπηρέτες του συστήματος και ψευτο-υπεύθυνους μας πουν ότι με αυτή μας την προτροπή θα καταστρέψουμε τη ΔΕΗ και ότι θα ζημιωθεί οικονομικά τους απαντάμε:

 Τη ΔΕΗ την καταστρέφει αυτός ο κατάπτυστος νόμος και όσοι δεν αντέδρασαν σ’ αυτόν.

 Τη ΔΕΗ την καταστρέφουν οι κομπίνες, οι αρπαχτές και τα βρώμικα παιχνίδια που γίνονται σε βάρος της.

 Τη ΔΕΗ την καταστρέφουν αυτοί που σχεδιάζουν το ξεπούλημά της

 Τη ΔΕΗ την καταστρέφει η Πολιτεία που της χρωστά 181 εκ. ευρώ και κάνει το κορόιδο

και όχι η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που ως ένα ταξικό συνδικάτο στέκεται δίπλα στην κοινωνία.

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΕΤΗΔΕ

1. Από το σύνολο των 7.500.000 λογαριασμών της ΔΕΗ που εκδίδονται κάθε δίμηνο, τέλος (ΕΕΤΗΔΕ) περιλαμβάνουν οι περίπου 6.300.000.

2. Μέχρι σήμερα, από τις 10 Οκτωβρίου που βγήκε ο πρώτος λογαριασμός με ΕΕΤΗΔΕ, έχουν εκδοθεί 9.500.000 και το συνολικό ύψος των τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) φθάνει στο 1.950.000.000 ευρώ.

3. Από τα 9.500.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ μέχρι σήμερα έχουν πληρωθεί τα 5.500.000 με συνολικό ύψος τελών (με ΕΕΤΗΔΕ) 1.100.000.000 ευρώ.

4. Από τα υπόλοιπα 4.000.000 λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί, το 1.500.000 με ύψος ΕΕΤΗΔΕ 350.000.000 ευρώ έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής.

5. Από το 1.500.000 εκ. λογαριασμούς με ΕΕΤΗΔΕ που έχει λήξει η ημερομηνία πληρωμής, στους 250.000 έχει λήξει και το 80ήμερο.

6. Από τους 250.000 που έχει λήξει και το 80ήμερο από το σύστημα ΕΡΜΗΣ έχουν βγει 50.000 εντολές διακοπής προς την Εμπορία.

Τις επόμενες ημέρες θα βγουν και οι υπόλοιπες και συνεχώς θα προστίθενται και νέες.

7. Από τις 50.000 εντολές διακοπής που έστειλε το σύστημα ΕΡΜΗΣ στην Εμπορία ήδη προώθησε τις 20.000 στο Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΗ ΔΙΑΝΟΜΗ) για να κοπεί το ρεύμα και συνεχώς θα προωθεί και νέες εντολές.

8. Ο Διαχειριστής του Δικτύου από αύριο θα δώσει εντολή στους τεχνίτες της ΔΕΗ και σε εργολάβους να κόψουν το ρεύμα ξεκινώντας από τις περιοχές που η τιμή ζώνης είναι πάνω από 2.500 το τ.μ.

 

Advertisements

2 thoughts on “Τι γίνεται με το χαράτσι στη ΔΕΗ;

 1. Μαζί με τον σύζυγό μου είχαμε καλές δουλειές με ένα πολύ καλό εισόδημα το 2010. Φέτος όμως ο σύζυγος έχει υποστεί μεγάλες περικοπές στον μισθό του, ενώ εγώ είμαι απλήρωτη απο τον Σεπτέμβριο (δεν μου έχει καταβληθεί ούτε δώρο Χριστουγέννων), και παράλληλα πληρώνουμε 300 ευρώ το μήνα για το φόρο αλληλεγγύης. Έχουμε 3 παιδιά εκ’ των οποίων τα δύο στο δημοτικό, και με φροντιστήριο αγγλικών. Επίσης το σπίτι που έχουμε είναι με στεγαστικό το οποίο έχουμε σε καθυστέρηση δύο μήνες. Θα ήθελα να μου πεί κάποιος αν μπορώ να κάνω κάτι με αυτό το χαράτσι γιατί δεν έχουμε να το πληρώσουμε και φοβάμαι ότι σύντομα θα μου κοπεί το ρεύμα?

  • Κατ’ αρχάς μην πανικοβάλεσε.

   Α)Ανάλογα με το που ζεις, δες μήπως υπάρχουν στο δήμο σου πρωτοβουλίες πολιτών ή δήμοι, που έχουν αναλάβει να εξυπηρετούν τους πολίτες για μαζικά εξώδικα και προσφυγές. Εξώδικο γίνεται για να μην σου κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα και οι προσφυγές γίνονται σε περίπτωση που η απόφαση του Αρείου Πάγου (αρχές Φεβρουαρίου), είναι θετική για εμάς (αντισυνταγματικό και παράνομο το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ), ώστε να μην ζητήσει αναδρομικά το κράτος την καταβολή του. Απαραίτητη προυπόθεση για τα παραπάνω είναι να πληρώσεις ΜΟΝΟ την αξία του ρεύματος σε κάποιο ΑΤΜ τράπεζας και να προσκομίσεις: φωτοτυπία της απόδειξης πλωρωμής, φωτοτυπία της ταυτότητάς σου και φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ (αυτά για το εξώδικο). Για την προσφυγή θα χρειαστείς επιπλέον και την απόδειξη πληρωμής στην εφορία ενός παραβόλου 2% επί της συνολικής αξίας του λογαριασμού με την αιτιολογία: προσφυγή για το τέλος ΕΕΤΗΔΕ. Όλα αυτά θα σου τα ηξηγήσουν στην επιτροπή πολιτών ή του δήμου που θα απευθυνθείς.

   Β) Μπορείς να πάς στη ΔΕΗ και να εξηγήσεις τους λόγους αδυναμίας πληρωμής και ίσως βρεις μια άκρη (αν εντάσσεσαι στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες – χλωμό το βλέπω), ώστε να κάνεις αίτηση για απαλλαγή.

   Γ) Μπορείς να περιφρουρήσεις τη «χελώνα» της ΔΕΗ ώστε να μην μπορούν να την ανοίξουν και να κάνουν διακοπή (με ένα λουκέτο κλπ).

   Δ) Ακόμη και αν σου το κόψουν, μπορείς να το επανασυνδέσεις σηκώνοντας τον διακόπτη στη «χελώνα» (αυτό είναι παράνομο και διώκεται) αλλά είναι ένα ρίσκο το οποίο πρέπει να αποφασίσεις εσύ.

   Αυτά κάνουμε εμείς στη ομάδα πρωτοβουλίας του Δήμου μας (Ν. Προποντίδα, Χαλκιδική).

   ΑΝ έχεις οποιαδήποτε άλλη απορία, εδώ είμαστε να σε βοηθήσουμε.

   Αν κάποιος άλλος αναγνώστης έχει και άλλες εμπειρίες ή ιδέες ή πρακτικές που ξέρια, ας ρίξει ένα post…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s