Έστω «Αντιμνημονιακό Μέτωπο»! Ακούει κανείς;


Του Στ. Παπαματθαίου.

Την στιγμή που όλο το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας «ξεχαρβαλώνεται» και αναδιαρθρώνεται είτε με παράταιρες συμμαχίες είτε με δημιουργία όλο και περισσότερων κομμμάτων – κυρίως στο αριστερό φάσμα του,

όταν ο δικομματισμός καλά κρατεί και ας λένε κάποιοι ότι σωριάζεται – με 55 – 65% στις δημοσκοπήσεις και άλλο 25% που μια ζωή «δεν ξέρει – δεν είδε – δεν αποφασίζει» και που πάντα την τελευταία στιγμή μπροστά στην κάλπη τροφοδοτεί τα δύο κόμματα εξουσίας με επιπλέον ένα 15%;;;

Την στιγμή αυτή που η Αριστερά αντί να ανασυντάσεται και να «ενώνεται», διασπάται όλο και πιό πολύ και δυστυχώς χωρίς την παραμικρή πρόθεση για διάλογο, ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει την πρόθεσή του για το αυτονόητο: την κοινή δράση της Αριστεράς, αν μη τι άλλο με ένα στόχο, την ακύρωση στη πράξη του Μνημονίου και των καταστροφικών αποτελεσμάτων του στην κοινωνία. Μετά την δημόσια πρόταση του Α. Τσίπρα για διάλογο και κοινή δράση – κυρίως προς το ΚΚΕ και την αρνητική απάντηση που εισέπραξε – συνεχίζει:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΣΥΝ

Στο πλαίσιο του μνημονίου και του Συμφώνου για το Ευρώ, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα αντικοινωνικά και αντιλαϊκά μέτρα για την επιβολή λιτότητας και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου και των υποδομών, με χρονικό ορίζοντα που υπερβαίνει κατά πολύ τη θητεία της και με δραματικές συνέπειες που θα πλήξουν διαχρονικά τους εργαζόμενους, τους νέους, την συνοχή της κοινωνίας μας.

Η Π.Γ. εκτιμά πως το κύριο σήμερα είναι να αναπτυχθεί ένα πλατύ μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Μέτωπο αντίστασης και αλληλεγγύης που θα επιδιώκει την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής και της ίδιας της κυβέρνησης και θα προωθεί την ιδέα κυβερνητικής λύσης από ένα συνασπισμό δυνάμεων που με βάση ένα κοινό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα μπορούν να διαμορφώσουν μια νέα πολιτική ελπίδα για το λαό της χώρας μας.

Στο πολιτικό επίπεδο σε ένα τέτοιο μέτωπο μπορούν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της Αριστεράς – κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής – οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας, ομάδες και πολιτικά πρόσωπα, προερχόμενα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και που στέκονται από προοδευτική σκοπιά ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Η Π.Γ. εκτιμά ότι η παρούσα φάση αποδεικνύει πως η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο και δεν είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Το ζήτημα του χρέους αγκαλιάζει όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και το Ευρωπαϊκό μνημόνιο αποτελεί θηλιά για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας, τους αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες και τη νέα γενιά.

Η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι από πολλές απόψεις χαρακτηριστική και διδακτική. Η κυβέρνηση Σόκρατες εφάρμοσε πολιτικές λιτότητας χωρίς μνημόνιο και όμως δεν πέτυχε, αντίθετα «έπεσε» από την κοινωνική κατακραυγή. Η «υπηρεσιακή  κυβέρνηση» συζητά, χωρίς καμιά νομιμοποίηση, την ένταξη της Πορτογαλίας στο μηχανισμό της «τρόικας», πράγμα που αποδεικνύει πως το ο στόχος δεν είναι η απαλλαγή από το χρέος αλλά η υποταγή των κοινωνιών στην νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Την ίδια στιγμή, όμως στην Πορτογαλία διαμορφώνονται οι όροι μιας νέας ελπίδας. Οι Αριστερές πολιτικές δυνάμεις συζητούν. Η πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπειών από το Μπλόκο της Αριστεράς και το Κ.Κ.Πορτογαλίας ανέδειξε τη δυνατότητα κοινής παρουσίας της Αριστεράς στους αγώνες και τη διάθεση για μετεκλογική συνεργασία στη νέα Βουλή.

Ο ΣΥΝ προτείνει και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη το δρόμο της κοινής δράσης, του διαλόγου και της διερεύνησης των δυνατοτήτων πολιτικών συνεργασιών. Οι κοινωνικές ανάγκες και το συμφέρον των εργαζομένων απαιτούν κοινή αριστερή απάντηση. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να απαντήσουν θετικά και παρά τις υπαρκτές διαφορές, να βρουν λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα καλούμαστε σε κοινούς αγώνες.

Η Πρωτομαγιά, η Πανελλαδική Πανεργατική απεργία μέσα στο Μάη, οι δράσεις για τον ένα χρόνο από την ψήφιση του μνημονίου, οι δράσεις ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, η μάχη ενάντια στο Ευρωπαϊκό μνημόνιο πρέπει να έχουν την κοινή υπογραφή της Αριστεράς.

Ο ΣΥΝ θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις σ’ αυτή την κατεύθυνση με τη σιγουριά ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οριακής ιστορικής στιγμής.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού»

Και με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση του νέου κόμματος «Άρμα Πολιτών», η παραπάνω ανακοίνωση γίνεται περισσότερο επιτακτική για διάλογο και συμπόρευση όλων των «μικρών» που μπορούν όμως να δώσουν ελπίδα και προοπτική για άλλη πολιτική, από το λαό για τον λαό.

Ακούει κανείς ή το μόνο που τελικά τους ενδιαφέρει, είναι απλώς και μόνο η καταγραφή δυνάμεων και ποσοστών στις ενδεχόμενες – επερχόμενες; – εκλογές;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s