Ο Δον Κιχώτης (Don Quixote de la Mancha)


Της Ευγενίας Ηλιοπούλου.

Ο  ευφάνταστος ευπατρίδης Δον Κιχώτης της Μάντσας ήρθε κοντά μου και με κοίταξε  με αγέρωχο βλέμμα. Κρατούσε το σπαθί του και  ένα ανοιχτό βιβλίο. Μου μίλησε για την ζωή που είναι γεμάτη αγώνες, πνευματική απόλαυση και μόρφωση. Κυνηγάς  στόχους με  συνέπεια και δεν σε πτοούν οι τρικλοποδιές και οι δυσκολίες, οι αμφισβητήσεις και οι ειρωνείες. Ο Θερβάντες έζησε αιχμάλωτος στην Αλγερία και μετά  από  τέσσερις ανεπιτυχείς απόπειρες απόδρασης  κατάλαβε  το πραγματικό τίμημα του αγώνα για την ελευθερία..

Ο ήρωας του Miguel de Cervantes Saavedra (1547-1616) έγραψε, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, μία κωμικοτραγική ιστορία . Ο πρωταγωνιστής του, ο Αλόνσο Κιχάνο, ονειροπόλος και αλτρουιστής, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, πίστευε ότι είναι ιππότης και πήρε το όνομα Δον Κιχώτης. Η ταλάντευση ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ονειροπόληση προκαλεί γέλιο αλλά και προβληματισμό. Η φαντασία και η λογική  μπλέκονται και αντιμάχονται η μια την άλλη κάνοντας τον ονειροπόλο μεσήλικα ευγενή να εγκαταλείψει την ανιαρή ζωή του για να γίνει ένας περιπλανώμενος ιππότης. Συνεπής στο στόχο του, προσπάθησε να μοιάσει ενδυματολογικά και να μιμηθεί με ηρωικές πράξεις τους ιππότες των περασμένων γενεών. Αποφάσισε να μπει στην υπηρεσία της ανθρωπότητας για την υπεράσπιση των αδυνάτων. Το χάνι που βρίσκει στο δρόμο του, μεταμορφώνεται σε κάστρο στο δικό του μυαλό. Αφιέρωσε τους αγώνες του στην Δουλτσινέα. Επιλογή με βάση το «πρέπει» άσχετα αν η λαϊκή γυναίκα  δεν ήταν αριστοκράτισσα και τον αγνοούσε πλήρως. Πολέμησε για την ομορφιά των ιδεών και όχι για την υλική ικανοποίηση και την κοινωνική του καταξίωση .Όχι στημένους αγώνες, με σίγουρο νικητή, αλλά  ηρωισμούς  με αυτοπεποίθηση και αυτοθυσία στο βωμό του καλού σκοπού. Έδωσε αγώνες που ήταν a priori χαμένοι. Πεπεισμένος, για το καθήκον του να σώσει και με έντονη συναίσθηση του χρέους του, αψήφησε  το νου και την λογική, έτοιμος να δεχτεί την ήττα. Αγνοούσε  ότι είναι γελοίος με την σκισμένη και σκονισμένη στολή του. Πάνω στην κοκκαλιάρικη Ροσινάντη του ετοιμάστηκε  για δόξες και νίκες. Με όπλο τις ηθικές αξίες και τις  αρετές, ξεχασμένες και παραγκωνισμένες από την μικροαστική ζωή, ξεχωρίζει  και απομονώνεται. Δεν βρίσκει συμπαραστάτες, δεν κάνει φιλίες και δεν αλλάζει μυαλά παραμένοντας γραφικός και παράξενος  εγκλωβισμένος  στους ιπποτικούς στόχους του.

Ο ήρωας ξανάρθε στο μυαλό μου όταν αντίκρισα  την  λυσσαλέα αντίδραση  των ΜΜΕ ενάντια στην πρόσφατη απεργία των γιατρών. Η μάχη με τους ανεμόμυλους ήταν πραγματικότητα, με  τσάκισμα στο έδαφος και  ορατή ήττα.

Ως κλάδος βιώσαμε την αφόρητη μοναξιά του ιππότη της θλιμμένης φιγούρας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s