Ικέτης…


Ο άνθρωπος που έρχεται σ’ άλλο άνθρωπο ή στην εστία του σπιτιού ή στο βωμό του Θεού και ζητάει προστασία ή να καθαριστεί από αδίκημα ή έγκλημα που έκανε.

Οι ικέτες κρατούν στα χέρια τους την «ικετηρία», δηλ. κλαδί ελιάς στεφανωμένο με μαλλί προβάτου. Ο ικέτης, όποιο κι αν είναι το έγκλημά του, βρίσκεται, όπως μας λέει ο Όμηρος, κάτω από την προστασία του Δία του «ικετησίου» και όποιος έκανε οτιδήποτε εναντίον του εθεωρείτο βαρύ αδίκημα και λεγόταν «άγος».

Στην τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος» τα παιδιά έρχονται στον Οιδίποδα σαν ικέτες. Ο Αισχύλος ακόμη έχει γράψει μια τραγωδία, που σώζεται μέχρι σήμερα, με τον τίτλο «Ικέτιδες». Θέμα της είναι η φυγή των 50 θυγατέρων του Δαναού, που ο αδελφός του ο Αίγυπτος ήθελε να τις παντρέψει αυθαίρετα με τους 50 γιους του. Οι Δαναΐδες ήρθαν στο Άργος και ζήτησαν άσυλο ως ικέτιδες. Οι Αργείοι τις δέχτηκαν. Μ’ αυτήν την τραγωδία ο Αισχύλος θέλει να δείξει με τη δύναμη του λόγου, τον πολιτισμό των Ελλήνων σ’ αντίθεση με τη βία των βαρβάρων της Ασίας και της Αφρικής.

Για εσάς ελληναράδες μου, που ανάθεμα και αν ξέρετε την Ελληνική Ιστορία που επικαλείστε…

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s