The winner is…


Της Ευγενίας Ηλιοπούλου.

Κάνε άλμα  πιο γρήγορο από την φθορά.  (Ο. Ελύτης)

Η τηλεόραση αποτελεί ένα πολύ εύχρηστο εργαλείο για την  διαμόρφωση της άποψης  του κοινού σε πολλά θέματα. Σε «πάει» και σε «φέρνει» τόσο ύπουλα που ούτε που καταλαβαίνεις το πότε αλλάζεις στρατόπεδο. Πολλές φορές είναι τόσο κεκαλυμμένα που γίνονται  δυσανάγνωστα ακόμα και για τους διαβασμένους. Ο απονήρευτος εκλαμβάνει αυτά που βλέπει ως αληθινό και πιστεύει «χωρίς  να ερευνήσει». Ο έχων λογική και κρίση έχει δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να αλλάξει κανάλι «για άλλη γη άλλα μέρη» μπας και δει κάτι της προκοπής. Η δεύτερη και η καλύτερη είναι να ανοίξει το παράθυρο και να τη πετάξει στην μέση του δρόμου.

Αφορμή για αυτό το άρθρο ήταν οι διάφορες στέψεις νικητών σε διάφορα ιδιωτικά κανάλια . Είτε τραγούδι και θέαμα ήταν, είτε μαγειρική ήταν το ίδιο και απαράμιλλο χάλι. Το κυνήγι της εφήμερης δόξας .Το Big brother  είναι το κερασάκι στην τούρτα της κακογουστιάς που διέπει τα ψυχαγωγικά προγράμματα. Χίλιοπαιγμένη συνταγή με νεαρούς που αμάν κάνουν να μπουν σε ένα περιβάλλον με χίλιες κάμερες και μόλις μπαίνουν αρχίζουν και παρουσιάζουν αντιδράσεις που χρήζουν ψυχιατρικής επίβλεψης. Νέοι άνθρωποι που αγωνιούν να βγούνε από την ανωνυμία τους πουλώντας την κάθε προσωπική τους στιγμή για μία ύποπτη και ανάλαφρη δόξα. Τα κλάματα, οι ίντριγκες  και οι καυγάδες τους συμπληρώνουν την εικόνα των τηλεοπτικών σκουπιδιών .

Ως γυναίκα και ως gourmet έδωσα  προσοχή στα 5-6 κανάλια που εμπλούτισαν τις ψυχαγωγικές τους εκπομπές με διαγωνισμούς μαγειρικής. Καλοπροαίρετα προσπάθησα να βρω κάτι αξιόλογο. Δοκίμασα και να μαγειρέψω μερικά. Αποτυχία. Δεν πτοήθηκα. Ανεξαρτήτως διάρκειας και κανόνων του παιχνιδιού αναγνώρισα την ίδια συνταγή χειραγώγησης. Φάτε μάτια ψάρια ! «Ξέχνα το μαύρο το χάλι μας και ονειρεύσου ότι μαγειρεύεις αυτά τα εξωτικά και πανάκριβα γεύματα». Εκεί που γέλασε κάθε πικραμένος ήταν η φασολάδα που έγινε με 5 διαφορετικές συνταγές και μόνο μία θύμιζε το εθνικό μας φαί. Στρώνεις τραπέζια σε άγνωστους σαν να γιορτάζεις; Με ποια όρεξη και με  ποια λεφτά το κάνεις αυτό; Σου περίσσεψε κάτι στις τσέπες από τις τόσες περικοπές και την ακρίβεια που σε δέρνει;  Τι σε έπιασε και κυνηγάς την δόξα του καλύτερου οικοδεσπότη; Αυτό σε  μάρανε; Δεν κλαίς που το παιδί σου  αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό για να αξιοποιήσει τα τόσα πτυχίζ που έχει και που εσύ τα πλήρωσες με αίμα και ιδρώτα; Ποιός έχει όρεξη σήμερα να ανοίξει το σπίτι του; Ποιος τολμάει να πάει και να αγοράσει τα σπάνια και παράξενα υλικά που μας μοστράρουν οι διάφοροι chef;

Μπήκα στο πετσί των απλών νοικοκυρών που βλέπουν αυτά τα μαθήματα μαγειρικής. Κατάλαβα γιατί δεν τα βλέπουν. Τι νόημα έχει, αφού δεν πρόκειται να τα ακολουθήσουν; Λέτε ο πρωθυπουργός μας  να  μιμηθεί την Μαρία Αντουανέτα που όταν πληροφορήθηκε ότι ο λαός της πεινάει και δεν έχει ψωμί να φάει συνέστησε χαριτωμένα να φάνε παντεσπάνι;.

The winner is…Το όνειρο του κάθε άπειρου νέου είναι να ακουστεί το όνομα του αλλά αξίζει να κάνεις έκπτωση στις ηθικές αξίες; Να γίνεις ένα πρόβατο που σε βάζουν  και σε «καθοδηγούν» ανάλογα με τον δείκτη της ακροαματικότητας; Ο Ο. Ελύτης προτρέπει τους νέους  να κάνουν το άλμα, να ξεφύγουν από την  βρωμιά και την φθορά. Ποιός θα το ακολουθήσει;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s