Επιτέλους, κάποιος έπρεπε να τα πει!


Β. Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

«Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το 2011 δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις επιπλέον απαιτήσεις που θέτει ο νέος προϋπολογισμός. Τα μηνύματα που εκπέμπει ο νέος προϋπολογισμός σκορπίζουν σε όλους μας ανησυχία και αβεβαιότητα. Αντανακλούν μια αγωνιώδη προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα με αύξηση των φόρων κατά 7,83 δις και επιπλέον περικοπή δαπανών κατά 6,5 δις σε σχέση με το 2010.

Άποψη της ΕΣΕΕ είναι πως η «ταμειακή λογική» που διέπει την δεύτερη κατά σειρά αναθεώρηση του Μνημονίου αποτυπώνεται και στον Προϋπολογισμό σε μια σειρά από δείκτες όπως:

η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ,

η αύξηση ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων,

η επιβολή φόρου πολυτελείας,

η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων,

τα έσοδα από τους φόρους στην περιουσία.

Κυρίως, όμως, επικεντρώνεται στα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, στην «έκτακτη» εισφορά χρήσης 2009 στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, ενώ η επιμονή σε έμμεσους και ειδικούς φόρους εκτιμάται ότι θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το φορολογικό πληθωρισμό.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν έναν προϋπολογισμό χωρίς καμιά επαφή με την πραγματική κατάσταση της αγοράς, αφού η κατάρρευση της ιδιωτικής κατανάλωσης οδηγεί σε αφανισμό τις εμπορικές επιχειρήσεις και γενικότερα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Επίσης, η αύξηση της ανεργίας απειλεί να αποδιαρθρώσει τον κοινωνικό ιστό με απρόβλεπτες συνέπειες στην κοινωνική συνοχή ενώ πρέπει να αντιληφθεί τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Τρόικα ότι το «σεντούκι» των μικρομεσαίων όχι μόνο δεν κρύβει τίποτα αλλά έχει αδειάσει τελείως ενώ,

όπως κάθε προϋπολογισμός, έτσι και αυτός, λόγω των αναπόφευκτων αποκλίσεων, αναμένεται κατά τη διάρκεια του απρόβλεπτου 2011 να υποστεί πολλές διορθωτικές αναθεωρήσεις».

>>Τ’ ακούς Μίχαλε;

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s