Η κραυγή.


Της Ευγενίας Ηλιοπούλου.

Η κραυγή έσπασε την απογευματινή χαλάρωση. Μία γυναίκα φώναζε, με όλη την δύναμή της, εκλιπαρώντας για βοήθεια. Σαν να την σκότωναν ή να την βίαζαν. Πετάχτηκα έντρομη από το γραφείο μου και πήγα στο παράθυρο. Το ουρλιαχτό συνέχισε με μεγαλύτερη ένταση. Προέρχονταν από το κάτω διαμέρισμα.
Βγήκα βιαστική από το διαμέρισμα. Η γειτόνισσα από την απέναντι πολυκατοικία με ρώτησε αν πρέπει να καλέσει την αστυνομία. Ναι! Θεώρησα αυτονόητη την πρόσκληση της αστυνομίας. Μία ζωή βρίσκονταν σε μεγάλο κίνδυνο και έπρεπε να την βοηθήσουμε. Έφτασα μπροστά στην πόρτα του διαμερίσματος από όπου ακουγόταν η κραυγή απόγνωσης. Κτύπησα το κουδούνι. Καμία ανταπόκριση και η κραυγή συνέχισε αμείωτη να ζητάει βοήθεια. Βάρεσα με τις γροθιές μου την πόρτα και φώναξα δυνατά για να ανοίξουνε.
Η πόρτα άνοιξε απότομα και βρέθηκα μπροστά σε μία παράξενη κατάσταση. Ένας νέος, ψηλός και γεροδεμένος μαύρος που φορούσε μόνο ένα μποξεράκι με κοίταξε απορημένος σαν να μην καταλάβαινε τι θέλω. Πίσω του αντίκρισα την γυναίκα. Μαύρη, έα και ελκυστική. Μισόγυμνη με ένα σκισμένο μπλουζάκι και ένα κιλοτάκι κρατούσε τα χέρια της ψηλά σαν να προσπαθούσε να κρύψει το πρόσωπο της. Από το άδειο από έπιπλα διαμέρισμα, εμφανίστηκαν άλλοι δύο ημίγυμνοι μαύροι μόνο με βερμούδες. Πρώτη φορά, στην ζωή μου, τους έβλεπα. Προφανώς είχανε μετακομίσει πρόσφατα. Νοέμβρης μήνας και αυτοί ήταν σχεδόν γυμνοί.
– «Τι της κάνετε και φωνάζει έτσι; Την σκοτώνετε ή την δέρνετε;» Φώναξα θυμωμένα χωρίς να με νοιάζει ότι ήταν τόσοι και εγώ ήμουν μόνη μου. Με κοίταξαν όλοι παράξενα σαν να μην καταλάβαιναν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό. Μόνο η γυναίκα σώπασε και έφυγε κλαίγοντας στην κουζίνα. Συνέχισα με τις φωνές και τους απείλησα ότι θα καλέσω την αστυνομία. Ο ψηλός μαύρος εξήγησε με σπασμένα αγγλικά ότι η γυναίκα ήταν η σύζυγος του που δεν του είχε ετοιμάσει το φαί. Αυτός είχε θυμώσει μαζί της και την μάλωσε και αυτή έκλαιγε. Η ιστορία που προσπαθούσε να μου πουλήσει έμπαζε από παντού. Μετά μου έκλεισε την πόρτα στα μούτρα. Στα σκαλιά της πολυκατοικίας μαζεύτηκαν οι γείτονες και κοιτούσανε την πόρτα περιμένοντας τις εξελίξεις. Τώρα εμφανίστηκαν και οι άνδρες της πολυκατοικίας που μέχρι τώρα προτίμησαν να μην ανακατωθούν ενώ άκουγαν τις φωνές του θύματος.
Σε δέκα λεπτά έφτασε η ειδική δύναμη της αστυνομίας, εφτά γεροδεμένα παλικάρια ντυμένα με όλο το εξοπλισμό τους. Φτάσανε μπροστά στην πόρτα του διαμερίσματος και μας ζητήσανε να απομακρυνθούμε σε απόσταση ασφάλειας. Χτυπήσανε πολλές φορές την πόρτα ώσπου αναγκάστηκαν οι από μέσα να ανοίξουνε. Αυτή την φορά οι μαύροι ήταν ντυμένοι και το κορίτσι είχε βάλει δερμάτινα πανταλόνια αλλά δεν είχε προλάβει να αλλάξει την σκισμένη μπλούζα . Έγινε εξακρίβωση στοιχείων. Νιγηρία η χώρα προέλευσης. Όλοι ήταν νόμιμοι και η γυναίκα ήταν, στα χαρτιά, η γυναικά του ψηλού. Οι αστυνομικοί δεν μπήκανε μέσα στο διαμέρισμα (δεν είχανε το δικαίωμα παρά με εισαγγελική αρχή) και σε λίγο αποχώρησαν. Έληξε ο συναγερμός και οι όλοι οι γείτονες πήγαμε στα διαμερίσματά μας.

Το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «ΔΑΦΝΗ ΙΙΙ (2007-2013)» θέτει ως στόχο «την πρόληψη, την αντιμετώπιση της βίας ενάντια στα παιδιά, στους νέους και στις γυναίκες και την προστασία των θυμάτων και των ομάδων που βρίσκονται σε κίνδυνο» αλλά τι γίνεται όταν αντικρίζεις άμεσα την βία; Ωραία τα λόγια και οι θεωρίες αλλά στην πράξη πως βοηθάμε τα θύματα; Αναρωτήθηκα τι πραγματικά έγινε και κυρίως τι θα γίνει μετά που φύγαμε. Βοήθησα ή πήρε μία ολιγόλεπτη αναβολή των βασανιστηρίων; Πιστεύω ότι η γυναίκα, όσο και να έφταιγε, δεν έπρεπε να βασανιστεί. Ίσως γινόταν κάτι χειρότερο. Αναλογίστηκα αν στην Νιγηρία είθισται,την στιγμή που καθυστερεί να ταΐσει τον σύζυγο, να τιμωρηθεί τόσο βάναυσα. Δεν ξέρω αν στο μέλλον θα τολμήσω να ανακατευθώ στους συζυγικούς καυγάδες των αλλοδαπών. Δεν μπορούσα να μείνω άπρακτη ενώ κάποιοι βασανίζανε μία ψυχή αλλά θα το ξανασκεφτώ αν πρέπει να πάω μόνη μου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s